Nova pravila za vino i QR kod

Od 8. decembra 2023. svako vino koje se proda na teritoriji EU moraće da na etiketi izlista sve dodatke koji su korišćeni tokom proizvodnog procesa.

Odluka se odnosi na vina proizvedena u EU, kao i na sva uvezena vina, uključujući i ona napravljena izvan EU.

Supstance čije će prisustvo morati da bude navedeno obuhvataju sulfite, komercijalne kvasce, dodati šećer, boje i sve ostale aditive upotrebljene u podrumu. Takođe, nutritivna vrednost vina, uključujući i broj kalorija na 100 mililitara, moraće biti jasno naznačena, isto kao na prehrambenim proizvodima.

Ova mera rezultat je dugotrajnog procesa u EU sa ciljem da se i vinska industrija podvrgne istim rigoroznim propisima koji važe za proizvođače hrane. Kako prenosi Dekanter, diskusije na ovu temu su počele još poznih sedamdesetih godina prošlog veka, a vinarije su tokom poslednje decenije uspevale da izbegnu ovu obavezu. Od decembra ove godine, ipak, više nema “vrdanja”.

Srećom po vinarije koje jako drže do dizajna, one neće morati da izlistavaju apsolutno sve podatke na samoj boci. Na njoj će morati da se nalaze informacije o sadržaju alkohola, potencijalnim alergenima i hranljivoj vrednosti vina, dok će svi ostali podaci moći da se postave onlajn, gde će im kupci pristupati pomoću QR koda. U slučaju da vino ima više od 10 miligrama sulfita po litru, na boci će morati da stoji da vino sadrži sulfite.

Kako navodi Dekanter, ovo je najznačajnija zakonska modifikacija označavanja vina još od maja 1919, kada je Francuska uvela zakon o zaštiti geografskog porekla, a koji je 1935. godine prerastao u sistem apelacija, prenosi eKapija.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili želite da razgovarate o konkretnim QR Kod rešenjima za vaše poslovanje, slobodno nas kontaktirajte.

Za praktičnu primenu pozovite tel/viber: +381 63 377 700

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *